Symtom på magomvridning

  • Oro
  • Tittar mot buken
  • Svårt att lägga sig ned, rastlöshet
  • Försöker kräkas men inget kommer upp
  • Utspänd i främre delen av buken/bakre delen av bröstkorgen
  • Andningssvårigheter ex hyperventilering, hässjning
  • Ökad salivering
  • Bleka slemhinnor
  • Svag snabb puls, avvikande hjärtrytm
  • Chock
Sjukdomsförloppet går väldigt fort och hunden blir påtagligt svagare vid magomvridning, kontakta veterinären omgående vid symtom.

                imagemxyfc.png

Vad beror magomvridning på?

Det finns ingen exakt fastställd orsak till att hundar drabbas av magomvridning. Utformningen på kroppen tros vara en faktor då magomvridning främst drabbar stora raser med en djup bröstkorg. En annan bidragande faktor kan vara fysisk aktivitet direkt innan eller efter vatten och matintag, även hundar som har en tendens till att hetsäta har en större risk att drabbas.

Hur ställs diagnosen och vad är behandlingen?

Veterinären har oftast redan en misstanke om diagnosen genom de tydliga symtom som hunden har men för att fastställa diagnosen brukar veterinären ta en röntgenbild. Eftersom magsäcken är utvidgad (dilaterad) påverkas cirkulation kraftigt. Hunden får stabiliserande behandling i form av dropp och smärtstillande för att klara en akut operation.

Operationen går ut på att snabbt få ned magsäckens storlek och därmed förbättra cirkulationen.

Veterinären tömmer magsäcken på vätska, foder och gas. Magsäcken vänds till korrekt läge och sys fast i bukväggen (gastropexi) för att förebygga återfall.

Vilka komplikationer finns vid behandling av magomvridning?

Komplicerad operation

Magomvridningen medför stora belastningar på kroppen, inte minst cirkulatoriskt. Hunden behöver stanna på djursjukhuset för understödjande behandling i form av dropp, smärtstillande och övervakning.

Onormal hjärtrytm

En komplikation till magomvridning är onormal hjärtrytm till följd av den starkt påverkade cirkulationen där hunden ofta går in i ett chocktillstånd. Hjärtats rytm kontrolleras återkommande både innan, under och efter operation och kan även behandlas med hjärtmedicin vid behov för att återställa rytmen.

Hur kan jag förebygga magomvridning?

  1.  Motionera inte hunden strax före eller efter en måltid.
  2. Utfodra hunden två gånger om dagen i stället för en.
  3. Om hunden kastar i sig maten kan du köpa en skål som gör det lite svårare för hunden att få i sig allt på en gång.
  4. Var noga från början med vart du köper hunden ifrån, kontrollera så hundens föräldrar och gärna nära släktingar inte har drabbats av magomvridning för att minska riskerna för att även din hund drabbas.