Man kan konstatera att hästar har päls och tjockare hud än människor. Hästens egen isolering består av tre lager – yttersta lagret kroppsvävnad, pälsen och tunt luftlager. Hästen har också förmågan att behålla sin kropptempertur på 37,2 och 38.2 grader oberoende av väder och vind. Vid fysisk aktivitetet kan kroppstempuren öka ända upp till över 40 grader.

- Därför är det bra att du tar reda på din hästs normalvärde för att veta hur hästen mår. Normalvärdet kan variera med cirka en halv grad över dygnet, säger Karin Morgan.

Hjärnan är centrum för hästens värmereglering, om hästens temperatur inte stämmer med det som hjärnan rekommenderar försöker hästen antingen göra sig av med mer eller spara värme. Om kroppen blir för varm riskerar hjärnan att förstöras och hästen avlider.

Kyla

Om det blir kallt försöker hästen söka skydd, ändra ställning och ökar sin aktivitet för att sedan minska och spara på energi. Pälsen ökar också på sikt vid kyla, den blir längre och tätare. Hästen behöver då utöka sitt energibehov och äter mer samtidigt som den söker skydd. Den kan också kortvarigt skaka i hela kroppen eller välja att röra på sig.

Värme

Vid varmt väder försöker hästen söka skydd i skuggan. Den äter mindre för att minska överskottvärmen, samtidigt ökar andningen och hästen kan börja svettas.

- Om hästen blir för varm är det viktigt att kyla ned den. Under OS i Atlanta var det tufft för hästarna att arbeta i hög värme, då satte man upp skuggtält och fläktar för att hjälpa dem att hålla en jämn temperatur, berättar Karin Morgan.

Klippning & täcke

Som hästskötare påverkar du hästens egen isolering genom att lägga på ett täcke och klippa hästen. Det innebär att du måste ta ett större ansvar och vara en mer aktiv del av hästens förutsättningar för att kunna reglera sin värmebalans. När hästen klipps tar man bort en del av den totala isoleringen och temperaturen skjuter uppåt, medan ett täcke ger extra isolering.

- Generellt ersätter ett normalt termotäcke på ungefär 300 gram samma isolering som du tar bort genom att klippa den. Att lägga på två täcken ökar isoleringen endast med 10 procent eftersom tyngdkraften trycker ihop täckena. Då är det bättre med ett värmande ylletäcke under det stoppade vintertäcket, tipsar Karin Morgan.

Hästen blir ofta piggare efter klippning, det beror på att den klippta hästen kan utföra samma arbete men med mindre energiförbrukning och arbeta med en lägre blodtemperatur.  En annan fördel med att klippa sin häst är att hästen avger mindre fukt till sin omgivning, så att stalluften blir torrare under vintern.

Hela Karins undervisningskompendium hittar du här