Många av våra krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Det är ofta mängden som katten får i sig som är avgörande om katten blir förgiftad eller inte. Många växter och blommor är endast giftiga om katten får i sig mycket. Men en del växter är farliga oavsett mängd som exempel liljeväxter som kan skada njurarna på katten.
Välj med fördel växter som inte är giftiga för katter
Tänk efter en extra gång med vilka sorts växter du har hemma om du har en katt som gärna tuggar på krukväxter eller snittblommor. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem eller välj hellre växter som inte är giftiga.
Liljor är speciellt giftiga för katter
Vissa liljor är speciellt giftiga för katt. Framför allt är det liljor av släktet Lilium och Hemerocallis som är mycket giftiga. Blomman på liljor har i studier visat sig vara mer giftig än bladen, även om hela växten är giftigt. Tidiga symtom på förgiftning är kräkningar, dreglande och trötthet. Därefter kan en tillfällig förbättring ses innan symtom på njursvikt utvecklas såsom ökad törst och urinering men även ingen urinproduktion alls. Lilja kan även ha toxiska effekter på levern.
En katt som fått i sig lilja måste behandlas snabbt
Initialt ges kräkmedel och eventuellt medicinskt kol. Vätskebehandling ges under några dagar under samtidig monitorering av njurvärdena.
Giftiga krukväxter för katten
- Amaryllis
- Anemon
- Azalea
- Cyklamen
- Dracaena arter Julros
- Fredskalla
- Garderobsblomma
- Gnist
- Gullranka
- Hortensia
- Hyacint
- Iris
- Korallbär
- Kottepalm
- Livsblad
- Monstera
- Oleander
- Paraplyaralia
- Prickblad
- Rosenkalla
- Tazett
- Tidlösa
- Tulpaner
Växter i trädgården som kan ge kan ge sveda mun, illamående, kräkning och diarré
- Buxbom
- Idegran
- Järnek
- Liljekonvalj
- Murgröna
- Påsklilja
Läs mer om giftiga och icke giftiga växter
Kattförsäkring
Vad kostar det att försäkra min katt?